First Presbyterian Church Renovation and Additions

This historic stone church is located adjacent to the State Capitol, and on a prominent corner of downtown Topeka. The master plan and two phases of construction and renovation were designed to update and renew the facility for a new generation of members. Desire for visibility, and a need for gathering spaces created the phase I design solution that added a jewel box on the corner, for social spaces. This addition allowed for dynamic views into and out of a new social space, and created a connection to support spaces and the renovated sanctuary.

The remainder of the building was renovated including preschool space for the Topeka Day Care, educational and support spaces, and the fellowship hall.

Feedback from community and congregation members overwhelmingly supported the idea that this jewel box transformed the outreach and visibility of the church's activities. In fact, the response was so positive to this addition, that the master plan was changed to allow it to remain a prominent visible structure on the corner streetscape. A subsequent addition for administrative functions and youth group spaces was constructed beside the original facility, and the entrance sequence was reoriented to preserve the prominence of the first addition.

Topeka First Presbyterian Church Website Back